Format

Een format is een bepaald sjabloon om content mee te maken. Binnen de richtlijnen van dit sjabloon maak je dan steeds nieuwe stukken content. Een format biedt houvast, structuur en zorgt ervoor dat de content er steeds herkenbaar uitziet. De afleveringen binnen het format variëren steeds qua invulling, maar bepaalde onderdelen of structuren zijn door het format steeds hetzelfde.

 

Voorbeelden van formats

Hieronder vind je enkele bekende en herkenbare voorbeelden van formats:

  • Boer zoekt vrouw: Yvon Jaspers koppelt boeren aan geïnteresseerde vrouwen. De boeren, vrouwen en omgevingen veranderen steeds, maar de opbouw en structuur van de afleveringen zijn steeds hetzelfde.
  • Veel crimeseries, zoals NCIS of CSI, volgen een herkenbaar format. Ze beginnen met een misdaad, meestal een moord. Vervolgens zijn er één of meerdere detectives die gaandeweg nieuwe sporen en verdachten ontdekken. Uiteindelijk komen ze de dader(s) op het spoor en arresteren ze deze. Afzonderlijke crimeseries variëren qua steden, tijdperken, detectives of schurken. Het sjabloon is echter steeds op hoofdlijnen hetzelfde.
  • The Joe Rogan Experience. De podcastafleveringen van de bekende Amerikaanse presentator Joe Rogan hebben een herkenbaar format. Het is altijd Joe Rogan zelf die één bekende en interessante gast in zijn studio uitnodigt en hem of haar interviewt. Het interview duurt altijd minstens een uur(meestal langer) en gaat echt de diepte in. Elke aflevering is er een andere gast, maar verder is de structuur steeds dezelfde.
  • Worlds’ funniest home video’s: Elke aflevering van World’s funniest home video’s bestaat uit een aaneenschakeling van grappige video’s die door mensen zijn ingezonden.
  • De bekende jeugdboekenserie Goosebumps (Kippenvel in Nederland) volgt ook steeds een herkenbaar format. De protagonist of held is meestal een tiener die in enge situaties verzeild raakt. Meestal vindt het verhaal plaats in een afgezonderde locatie en/of is de hoofdpersoon daarbij afgesloten van communicatiemiddelen. Het verhaal eindigt vaak in een cliffhanger. Binnen deze serie zijn meerdere boeken uitgebracht met steeds een ander thema of situatie. Het format is echter bij elk boek duidelijk herkenbaar.