WordPress

WordPress is een gratis content management system dat gebruikt wordt voor het beheren van websites. Vooral voor het beheren van kleinere websites en blogs is het een uitstekend systeem. Vanwege de gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid is het ook uitermate geschikt voor mensen met weinig tijd en/of specialistische kennis. Onder meer vanwege deze redenen is WordPress uitgegroeid tot het meest gebruikte Content Management System ter wereld.

De voordelen van WordPress

Een van de grootste voordelen van WordPress is de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk die het systeem biedt. Dit zorgt ervoor dat je het relatief snel onder de knie krijgt, zelfs als je weinig tot geen kennis en ervaring hebt met het bijhouden van websites. Een ander voordeel is de flexibiliteit. De basisversie van WordPress is simpel, maar met plugins kun je er een vrijwel eindeloze wereld aan functionaliteiten aan toevoegen. Zo kun je een simpele website opzetten die desondanks toch alles biedt wat jij nodig hebt.

De nadelen van WordPress

WordPress heeft ook enkele nadelen. Een van de grootste is dat het dankzij zijn populariteit ook vol in de aandacht staat van hackers en cybercriminelen. Daar komt bij dat een aanzienlijk deel van de gebruikers wordt gevormd door mensen met relatief weinig specialistische online kennis. Daardoor vormen veel WordPress-websites een makkelijk doelwit voor hackers en cybercriminelen.

Dat wil niet zeggen dat WordPress een onveilig systeem is, integendeel zelfs. Een WordPress-website waarbij op zijn minst de basisprincipes van cybersecurity in acht zijn genomen is een formidabele hindernis voor een hacker.